Какво да (не)включва менюто на кърмачката
Снимка: Guliver / iStock
Майката се храни правилно, но кърмачето е с обрив или през ден получава разстройство. Каква е причината?
Няма нищо необичайно. Хранителната алергия при кърмачето въобще не е рядкост. Тя обаче не е причина да прекратите кърменето, коментира педиатърът д-р Светлана Петина
Според статистиката на Световната здравна организация 2,5% от населението в света е алергично и това се появява още в ранна възраст. В развитите страни този процент е още по-висок - достига 6-8.
Лесно е да се определи кой е предразположен.
При най-малките се явява атопичен дерматит (кожата е суха, грапава, зачервена) и в 30% се диагностицира алергия.
Кърмата е 100% безопасен продукт. Но понякога бебето може да реагира на съставки, попаднали в кърмата от храната на майката. Макар и в малко количество, те попадат и у детето. Благодарение на този природен механизъм
имунната му система се запознава с менюто на възрастните
При симптоми на алергия, при кърмачета с наследствено предразположение, тези вещества могат да изиграят ролята на спусък. Той отключва алергии, които могат да влошат състоянието му:
- кожата: обрив, зачервана
- стомашно-чревен тракт: запек, разстройство, кръв в изпражненията, повръщане след ядене.
- диспепсия (дискомфорт в горния раздел на стомаха), отказ от храна, безпокойство след хранене, задръжка на тегло или слабеене, анемия.
Ако детето е алергично, това не означава, че майка му трябва да ограничи храненето си.
Най-често бебето реагира на белтъка
През първата година от живота 2-3 % от новородените са алергични към мляко. Към 5-ата година голяма част вече са толерантни, а към шестата година по-малко от 1% остават алергични.
Първото, което кърмачката трябва да изключи от менюто си са продукти, които съдържат белтък от краве мляко – извара, мляко, говеждо месо и да наблюдава реакциите на бебето. Когато интензивността на симптомите намалее, менюто може да се обогати и разнообрази.
Ето и препоръките на Националния изследователски център за детско здраве.
Специалистите подчертават, че подборът на храни и реакциите са доста индивидуални, затова контрол от страна на лекар-диетолог е препоръчителен.
Снимка: Guliver / iStock
Какво не бива да включва менюто
- Всякакви млечни храни: мляко, извара, сирене, краве масло.
- Говеждо и телешко.
- Продукти с високо съдържание на алергени: хайвер, гъби, мед, шоколад, какао, цитруси.
- Солено и пушено месо и риби, консервирани храни и готови концентрирани бульони.
- Продукти, съдържащи хистамини: кисело зеле, спанак.
- Зеленчуци, които променят вкуса на кърмата: лук, чесън, ряпа, репички.
Какво може да яде, като се вземе предвид индивидуалната поносимост
-Зеленчуци и плодове със зелен и бял цвят – тиквички, картофи, чушки, зелена салата (всички видове) целина, ревен, ябълки, круши, цариградско грозде
- Вегетариански супи
- Диетично месо: пуйка, заек, не мазно свинско.
- Зърнени: царевица, ориз, гречка, ечемик, макарони.
- Хляб: пшеничен, ръжено-пшеничен.
Важно е храната на кърмачката да е разнообразна и по съвет на лекаря да приема допълнително калций и витамин D.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари